slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Novice

Brutalen obračun narave nad Kočevskimi gozdovi

Objavljeno 22. 12. 2017 v Novice
Brutalen obračun narave nad Kočevskimi gozdovi

Izvajanje del v državnih gozdovih otežujejo neugodne vremenske razmere. Po obilnem sneženju v mesecu novembru, je 11. in 12. decembra Kočevsko prizadel še katastrofalen vetrolom.

Obilica snega, še posebno na višjih nadmorskih višinah, je že v začetku meseca novembra otežila izdelavo ograj in izvedbo obročkanja v gozdovih. V višjih predelih, kamor je umeščenih največ objektov, je bil onemogočen že sam dostop do delovišč, medtem ko je v nižinah sneg na drevesih onemogočal podiranje dreves in s tem oviral (onemogočal) celoten proces dela.

V začetku meseca decembra se je vreme izboljšalo;  dela so ponovno stekla s polno paro. 11. oz. 12. decembra je Slovenijo prizadel katastrofalen vetrolom, ki je po prvih ocenah samo na Kočevskem porušil 420 tisoč kubičnih metrov lesa, kar predstavlja največjo naravno katastrofo pri nas.

Podrta drevesa so onemogočila prevoznost skoraj vseh gozdnih cest na Kočevskem. Gozdarska podjetja se že od prvega dne po vetrolomu trudijo in odpirajo cesto za cesto vendar zaradi ogromne količine podrtih  dreves še vedno ostaja zaprta večina cest.

Dela v tem trenutku potekajo le na objektih do katerih se je izvajalcem že uspelo prebiti. Po poročanjih s terena veter ni prizanesel niti novim ograjam za divjega petelina in gozdnega jereba. Ograje (3), do katerih je dostop mogoč, so močno poškodovane zaradi podrtih dreves. Podrobnejših informacij s terena o poškodovanosti ostalih ograj zaradi nedostopnosti še nimamo.

 

Novico pripravili sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije, OE Kočevje. Fotografije: arhiv LIFE Kočevsko.