slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Novice

Ekonomske koristi projekta LIFE Kočevsko

Objavljeno 16. 1. 2019 v Novice
Ekonomske koristi projekta LIFE Kočevsko

Z analizo ekonomskih učinkov projekta LIFE Kočevsko smo želeli pokazati, da naravovarstveni projekti nimajo zgolj učinkov pri doseganju ciljev ohranjanja narave, temveč tudi pri oživljanju lokalnega in regionalnega gospodarstva, generiranju novih delovnih mestih ter poslovnih priložnosti. Analizirali smo porabo sredstev projekta in število zaposlitev, ki so bile ustvarjene v času trajanja projekta, z multiplikatorsko analizo pa ugotovili velikost sekundarnih učinkov (posrednih in induciranih).

 

Analiza je pokazala, da je vsakih 100 EUR povečane ekonomske aktivnosti projekta LIFE Kočevsko vzpodbudilo dodatnih 63,4 EUR povečane ekonomske aktivnosti dobaviteljev in zunanjih storitev v slovenskem gospodarstvu (posredni učinek), oba skupaj pa sta vzpodbudila še 95,0 EUR dodatne ekonomske aktivnosti kot posledica končne potrošnje gospodinjstev na celotno gospodarstvo (inducirani učinek). Kar 62,5 % celotnega učinka je bilo ustvarjenega na območju Kočevskega.

 

Med celotnim trajanjem projekta je bilo ustvarjenih 43,36 neposrednih zaposlitev (zaposleni na projektu) ali v povprečju 9,63 na leto. Z multipliciranjem neposredno ustvarjenih delovnih mest smo izračunali, da je projekt posredno ustvaril še dodatnih 12,01 delovnih mest (2,67 na leto), kot posledica povečane končne potrošnje gospodinjstev (inducirani učinek) pa še dodatnih 24,47 novih delovnih mest (5,44 na leto). Celoten učinek projekta LIFE Kočevsko (neposreden, posreden in induciran) na zaposlenost je bil torej 79,84 novih delovnih mest, kar je skupno 17,74 delovnih mest na leto.

 

Celotno analizo si lahko preberete v dokumentu Ocena socio-ekonomskih učinkov projektnih akcij in delovanja tarčnih ekosistemov na območju Natura 2000 Kočevsko.

 

Pripravil Matic Kozina, ZRSVN