slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Novice

Čiščenje Oneške jame

Objavljeno 24. 5. 2017 v Novice
Čiščenje Oneške jame

V soboto, 13. maja, so jamarji iz Društva za raziskovanje jam Ljubljana izvedli še zadnjo čistilno akcijo v okviru projekta LIFE Kočevsko – čiščenje Oneške jame.

Oneška jama leži v gozdu 2 km severno od vasi Onek, v vrtači. Čiščenje v načrtu je bilo ocenjeno kot zahtevno, saj je jama dvostopenjsko brezno, globoko kar 50m. Iz popisa onesnaženosti jam na Kočevskem je bilo ocenjeno, da je v jami med 1 in 10 (najverjetneje pa približno 8) kubičnih metrov odpadkov.

Tako se je v soboto zjutraj pred jamo v pričakovanju težaškega in zamudnega dela zbralo 25 jamarjev. Dvigovanje odpadkov iz tako globokega brezna je zelo zahtevno, težavnost dela pa je povečevala še vmesna stopnja jame, kjer je vrv oz. zajlo potrebno dodatno zavarovati, da se ne drgne ob skale. Pod bremenom bi se vrv sicer lahko pretrgala. Dodaten problem je predstavljal dostop do vhoda v podzemlje, saj je jama nezanemarljivo oddaljena od najbližje ceste. Predevali smo, da bo odpadke potrebno prenesti oz. prepeljati do ceste s samokolnico.

V fazi priprave je jamarje obiskala direktorica občinske uprave, gospa Lili Štefanič.

Po dolgotrajni začetni pripravi in po vseh varnostnih kontrolah se je akcija pričela. Že pri prvem spustu so jamarji podvomili o točnosti ocene količine odpadkov v jami, saj je bila njihova količina na prvem platoju zgolj minimalna. Spust so kljub temu nadaljevali še nadaljnjih 30 metrov globoko. Tudi v tem delu jame večje količine odpadkov (na žalost, ali pa na srečo) niso našli. Skupno so tako zbrali in iz jame odstranili kubik odpadkov.

Čiščenje se je uspešno zaključilo ob 13 uri. Veseli nas, da je Kočevskem čista še ena jama več. Udeleženci akcije so izrazili zadovoljstvo nad relativno majhno količino odpadkov. Želijo si, da bi bila situacija podobna v večih podobnih akcijah. Željam se pridružujemo tudi člani projektne ekipe LIFE Kočevsko.

 

Foto: Primož Presetnik