slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Kočevska

Gimnazija Kočevje

Objavljeno 13. 1. 2015 v Kočevska

Leta 1867 je dr. K. J. Schroer, gostujoč profesor kot naročnik Cesarske akademije znanosti iz Dunaja, prvi predlagal idejo o ustanovitvi gimnazije v Kočevju. Med njegovim obiskom je poučeval ljudi o pomembnosti srednje izobrazbe in o izboljšanju prvotnih izobraževalnih programov. Nekateri člani družbe so bili precej navdušeni in tako je nastala Pedagoška in teološka fakulteta za napredne študije.Medtem so začeli graditi gimnazijsko stavbo, ki pa je niso uspeli končati do začetka šolskega leta. Tako so bila prva gimnazijska predavanja v v hiši majorja Jožeta Brauna.

Prvi ravnatelj Gimnazije Kočevje je 24. oktobra 1872 postal profesor Benedikt Knapp, bivši profesor na Gimnaziji v Ljubljani. Delati je začel takoj, vpisanih je bilo 19 dijakov.

Leta 1919 je stavba dobila prizidek in šola dobila ime »Slovenska gimnazija«, kjer se je po padcu Habsburške monarhije uporabljal slovenski jezik. Šola je bila dobro organizirana, vendar je leta 1940 prišla v težave zaradi upada vpisa. Med II. svetovno vojno je bila stavba delno porušena in uporabljena kot bolnišnica za ranjence. Nekaj let po vojni je v stavbi zopet začela delovati šola. Stavba je bila razdeljena na dva dela. V zgornjem delu je delovala gimnazija, v spodnjem pa poklicna šola. Leta 1980 sta bila oba programa preseljena v stavbo na Trgu zbora odposlancev. V letih 1980 – 1995 so imeli v prostorih stare gimnazije svoj sedež glasbena šola, kočevska godba in razne plesne skupine. Leta 1995 je bila stavba izpraznjena, leta 2000 pa se je začela prenova stavbe.