slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Novice

Zaključena dela na poti, ki vas bo popeljala do nove opazovalnice narave ob Reškem jezeru

Objavljeno 12. 12. 2017 v Novice
Zaključena dela na poti, ki vas bo popeljala do nove opazovalnice narave ob Reškem jezeru

V mesecu oktobru smo s podpisom pogodbe za dela urejanje dohodne poti in postavitev ograje z izvajalcem del Avtoobnova Branko Muhvič s.p. začeli s prvimi deli urejanja poti do polotoka pri Reškem jezeru. Najprej smo začeli dela z urejanjem poti do opazovalnice, ki bo stala na polotoku. Na začetek poti, ki se nahaja pri stavbi ZGS KE Kočevska Reka, smo postavili leseno oviro, ki onemogoča vožnjo motornim vozilom. Pot do opazovalnice na polotoku, ki je namenjena pešcem, smo uredili v skupni dolžini približno 500 metrov.

Pri urejanju poti je bilo izvedeno še mulčenje brežin, ureditev odvodnjavanja in izdelava ponikalnic ob poti. Na poti do opazovalnice sta postavljeni tudi dve dodatni leseni brvi. Na desni strani poti proti jezeru smo postavili leseno varovalno ograjo z žico v dolžini 100 metrov in 400 metrov žičnate ograje. Lesena varovalna ograja usmerja ljudi, hkrati pa preprečuje živini z bližnjega pašnika prost dostop do jezera. S tem želimo zmanjšati vznemirjenje na jezeru, ki predstavlja pomemben prehranjevalni habitat za orla belorepca.

Dela so se končala v mesecu novembru. Tri nove opazovalnice narave (dve ob Reškem jezeru in eno nad nekdanjim kamnolomom v Kočevski Reki) boste obiskovalci lahko preizkusili že spomladi.

 

FOTO: arhiv Občine Kočevje