slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Novice

Mali ponirek lahko nadaljuje pot

Objavljeno 4. 10. 2017 v Novice
Mali ponirek lahko nadaljuje pot

Sredi septembra so zaposleni na Občini Kočevje iz oddelka za kmetijstvo, lovstvo, ribištvo in varstvo okolja pred zgradbo občine odkrili onemoglo ptico. Ptico so pobrali, jo položili v kartonasto škatlo, to pa odložili v tih in temen prostor, da se je umirila.

Za nasvet kako ravnati naprej in katere vrste ptica je so se obrnili na Zavod za gozdove OE Kočevje, ki se v okviru projekta LIFE Kočevsko ukvarja tudi z nekaterimi vrstami redkih in ogroženih vrst ptic na Kočevskem. Klicu smo se z veseljem odzvali in skupaj ugotovili, da gre za vrsto mali ponirek (Tachybaptus ruficollis), in da žival ni poškodovana, ampak samo onemogla.

Malega ponirka so, ko si je nabral novih moči odpeljali na miren kraj ob Rinži, ker mu voda predstavlja domač habitat, in ga izpustili.

Če boste kadarkoli našli ptico, ki je oslabela, poškodovana ali bolna, je najbolje slediti nasvetom Društva za opazovaje in proučevanje ptic Slovenije, ki svetuje tako: »Oslabelo, poškodovano ali bolno ptico najprej umirimo v temnem zračnem prostoru. Najbolje je, da ptico položimo v kartonasto škatlo z odprtinami za zračenje, v katero damo tudi večji kos starega blaga za boljšo oporo, in ji priskrbimo nujno veterinarsko pomoč.

V kolikor želimo pomagati ujedam, sovam in večjim pticam, kot so labodi, štorklje in čaplje, smo pri rokovanju z njimi še posebej previdni. Ker se ptice poskušajo braniti, nam lahko pri tem s kljunom in kremplji zadajo resne poškodbe. Najlažje jih umirimo tako, da čez celotno telo položimo tkanino, s katero najprej fiksiramo glavo in peruti.

Nujna veterinarska pomoč poškodovanih ali bolnih ptic se izvaja v veterinarskih ambulantah po Sloveniji.

V kolikor ptica potrebuje nadaljnjo veterinarsko oskrbo, se jo namesti v Zatočišče za živali prosto živečih vrst. Informacije o sprejemu ptic v zatočišče dobite na telefonski številki 02 876 12 85, 041 518 939 ali 031 813 097.

Posebej pomembno: Ptic ne jemljite po nepotrebnem iz narave in jih ne zadržujte v ujetništvu. Ob najdbi ptice se vedno dobro prepričajte, da ne gre le za speljanega mladiča, ki je še vedno v oskrbi svojih staršev, ali za ptico, ki je v šoku in potrebuje le nekaj časa, da si opomore.«

Seveda pa se lahko za pomoč ali informacijo vedno obrnete tudi na zaposlene na Zavodu za gozdove Slovenije.

(Pripravila ekipa ZGS OE Kočevje)