slen
LIFE13 NAT/SI/000314

Orlova pot

Gnezdo para orlov belorepcev  v Kočevski Reki je bilo odkrito v 80. letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po izgradnji jezu, za katerim je nastalo Reško jezero. Odkritje je predstavljalo prvo potrditev gnezdenja te vrste na naših tleh. Belorepec je vse od takrat na Kočevskem stalno prisoten.

Reško jezero in bližnje gnezdo belorepcev privabljata številne obiskovalce: pohodnike, ljubitelje narave, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Gnezdo in osrednji del belorepčevega prehranjevalnega habitata sta zato izpostavljena precejšnjemu vznemirjanju s strani človeka.

V gozdni rezervat Jezero je zato vse od poletja 2017 umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalce navdušuje z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja končnih plenilcev, kot je belorepec. Obiskovalce usmerja k obisku dela rezervata, v katerem belorepcu ne predstavljajo večje motnje.

Orlova pot je bila med vetrolomom (11. – 13. 12. 2017) močno poškodovana, na pot je padlo več dreves, na nekaterih delih jo je celo odtrgalo. Aprila 2018 so bila izvedena sanacijska dela, tako je pot zopet prehodna in odprta za javnost.

Pot je primerna tako za samostojne oglede kot tudi za najavljene skupine (npr. izvedba delavnic, naravoslovnih dnevov, gozdne pedagogike). Obisk lahko po predhodnem dogovoru (Ljudska univerza Kočevje, 051 433 565) pričnete ali zaključite v Orlovi sobi. V izgradnji so tudi nove opazovalnice, ki vam bodo ponujale veličasten razgled na čudovito okolico Reškega jezera.

Trenutno poteka sanacija jezu na Reškem jezeru, ki predstavlja vstopno točko v gozdni rezervat in dostop do Orlove poti. Dostop do poti je zato otežen. Dela bodo predvidoma zaključena do konca avgusta 2018.

 

 

Zloženka Orel belorepec – mogočni jadralec kočevskih gozdov