slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Kočevska

Eleonorina Jama

Objavljeno 13. 1. 2015 v Kočevska
Eleonorina Jama

V neposredni bližini pragozda Strmec leži na jugozahodnem pobočju Ledenika (1072 m), na nadmorski višini 960 m, vhod v Eleonorino jamo. Jama je dobila ime po ženi kneza Auersperga. Najverjetneje je bila to Eleonora grofica Breunner (1864-1920), žena kneza Karla, zadnjega kočevskega vojvode in lastnika okoliških gozdov.

Eleonorina jama je zaradi majhnega vhoda, ki omili klimatski vpliv in preprečuje propadanje kapnikov, pravo nasprotje Ledene jame na Stojni. Zato so že leta 1926 vhod zaprli in jo uredili v turistični namen. Prehod skozi jamo so olajšali z lesenimi stopnicami, brvjo, v tla pa so vklesali stopnišča. Jama je bila pred drugo svetovno vojno precej obiskana. V njej so se gozdni delavci nekdaj oskrbovali z vodo in v hladu hranili sadike za pogozdovanje. Danes je zaradi dotrajanih mostov in drsečih stopniščne nevarna za obiskovalce.

Eleonorina jama je dolga 130 m in globoka 25 m. Vhod velikosti 2 × 1 m vodi prek strmega kamnitega pobočja dolesene brvi in stopnic, ki olajšajo prehod preko stopnje v manjšo dvorano. Krajšemu rovu z lesenimi stopnicami sledi Velika dvorana, ki je mestoma lepo zasigana in ima v zadnjem delu 8 × 3 m velik tolmun z globino do 6 m. Levo od tolmuna vodi preko vklesanih stopnic pot po pobočju velike sigaste kope. Prehod v tehnično zahtevnejše nadaljevanje preko 10 m globokega brezna nas pripelje v prostor z manjšim tolmunom in z do 3 m visokimi kapniki – Dvorano treh stebrov. Na desno stran dvorane se odpira 13 m globoko brezno ter vodni rov, ki se po 10 m konča z ožino.