slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Kočevska

Kovačija Bilpa

Objavljeno 13. 1. 2015 v Kočevska
Kovačija Bilpa

Nad jamami se dviga Bilpska stena, ki jo je Valvasor imenoval stena odmevov. V njej je narava izoblikovala več človeških, živalskih in mitoloških likov. Bilpo sestavljajo štiri jame –  zadnjo so odkrili šele leta 1983. Vhod je v steni približno 30 m nad cesto, širok 8 in visok 6 m. Takoj za vhodom je dolga dvorana z veliko sige in kapniških tvorb. V njej so arheologi našli več predmetov, ki pričajo o naselitvi tega območja že v davni preteklosti.

Pod 80 m visoko steno je 6 m globoko jezerce, kjer izvira reka Rinža, ki je glavna reka Kočevskega polja in je značilna kraška ponikalnica. Pod Kočevjem izgublja vodo v požiralnike v strugi in teče podzemno v 11,5 km oddaljen izvir Bilpa.

Po pripovedkah naj bi tam, kjer je bila kovačnica, živel mož, ki je bil hudičev hlapec in strokovnjak za izdelavo metel za jahanje. Pri obnavljanju kovačnice je baje lastnik v kotu našel zakopan lonec, v katerem je bilo navodilo za izdelavo coprniških metel. Kovačija Verderber je edina delujoča kovačija daleč naokoli.