slen
LIFE13 NAT/SI/000314
Kočevska

Kočevsko ali Rudniško jezero

Objavljeno 13. 1. 2015 v Kočevska
Kočevsko ali Rudniško jezero

Kočevsko jezero sodi med najčistejša jezera v Sloveniji in predstavlja pravo sprostitev za telo in duha.

Nastanek umetnega jezera sega v leta od 1973 do 1978. Na dnu kotline dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga sta bili prvotno dve večji luži. Iz rudnika je pritekal tako imenovani Rudniški potok, ki je napajal obe luži, istočasno pa je tudi odtekal in ponovno poniknil ter se se z enim ponikalnim potokom iz rudnika združil v enoten tok. Iz omenjenih luž so ob izkopavanju premoga vsak dan črpali vodo, ki so jo uporabljali na separaciji za pranje premoga.

Ko so z izkopavanjem premoga prenehali, se je tudi prečrpavanje vode ustavilo, tako da se je kotlina dnevnega kopa začela polniti z vodo.

Jezero je globoko do 40 m, njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.

Okolica jezera je danes poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.  Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Rastlinje okoli jezera je ravno tako pestro in si ga lahko brez težav ogledamo na lastne oči, saj je okoli jezera speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera – to je priložnost za izjemno lepe slike.

Jezero med ribiči slovi kot odlična destinacija za ribolov. Z Kočevskim jezerom upravlja Ribiška družina Kočevje, cena enodnevne (24h) dovolilnice za krapolov  stane 20€, za 3 dnevno (72h) pa je potrebno odšteti 50€. Dovolilnice je možno kupiti v gostilni tik ob jezeru. Dovoljeno je izvajanje krapolova na 2 palici prav tako je dovoljen nočni ribolov in uporaba čolna za sondiranje in postavitev boje.

Jezero pa daje veselje tudi ljudem, saj ga v poletnih mesecih obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potaplanja, ribolova, pozimi pa predvsem ljubitelji drsanja.